[close]

Sunday, 8 April 2012

2.Ayam Masak Lemak Daun Kunyit

2.Ayam Masak Lemak Daun Kunyit

Bahan-bahannya

Ayam seekor di potong ikut selera

- 5 ulas bawang merah

- 3 ulas bawang putih

- Cili Api kampung 20 biji

- Sedikit halia

- Sedikit lengkuas

- dua biji tomato dibelah empat

- Sedikit kunyit serbuk

- Sehelai daun kunyit disimpul

- Santan RM1.00 bahagikan dua

caranya

  • Kisarkan cili, bawang, halia, kunyit, dan lengkuas. Kemudian masukkan kedalam periuk. Masukkan ayam dan jerang diatas api yang sederhana.
  • Agak2 isi ayam dah memutih sedikit masukkan satu bahagian santan dan campur semangkuk air sejuk dan serbuk kunyit kacau hingga sebati dan biar dia menggelegak seketika.
  • Kemudian masukkan daun kunyit yang disimpul tadi dan buah tomato. Kacau biar sebati masukkan satu bahagian santan lagi.
  • Bila menggelegak masukkan garam, ajinomoto dan bolehlah padam api.

No comments:

Post a Comment

KEKUATAN