[close]

Sunday, 8 April 2012

daging berempah , masak merah& goreng lada hitam

23.Daging Berempah

Bahan-bahannya

300 gm daging
10 ulas bwang merah
4 ulas bawang putih
3 camca serbuk rempah kari
1 biji kelapa (¼ cawan dibuat kerisik)
2 cm halia
1 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 cm kulit kayu manis
¼ cawan kerisik
2 sudu minyak makan
1 helai daun limau purut
Garam

caranya

  • Daging dicuci & potong ikut suka.
  • Tumbuk halia & gaul bersama daging. Bawang merah & putih dimayang halus.
  • Panaskan minyak & tumiskan bawang, cengkih, bunga
    lawang & kayu manis. Bila bawang kuning,
    masukkan rempah, daging & santan cair.
  • Bila empuk daging, kecilkan api & masukkan pati santan. Masak sampai pekat.
  • Bubuh daun limau purut, kerisik & garam sambil di kacau supaya jangan hangus

24. Daging Masak Merah

Bahan-bahannya

300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis

caranya

  • Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk.
  • Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm. Panasakan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan cili kering.
  • Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air.
  • Tambahkan sedikit garam & kicap cair. Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar. Kacau seketika & angkat.

25. Daging Goreng Lada Hitam

Bahan-bahannya

Daging (dihiris halus)
Lada hitam secukup rasa
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit halia

Kesemua bahan di tumbuk.
Sos tomato
Sos cili
Sos tiram
Kicap pekat
Garam
Bahan perasa

* Sukatan bahan2 adalah mengikut jumlah daging yg digunakan & mengikut agakan puan-puan sendiri.

caranya

  • Campurkan kesemua bahan2 dengan daging dan diperap seketika (10 min pun boleh tapi kalau lagi lama lagi sedap)
  • Kemudian panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan yang telah diperap, masukkan sedikit air untuk melembutkan daging dan tutup kuali hingga daging empuk.
  • Rasa masakan anda dan apabila daging empuk, air telah kering, masukkan hirisan bawang besar.

No comments:

Post a Comment

KEKUATAN