[close]

Sunday, 8 April 2012

ikan siakap kukus & ikan cencaru goreng terutup

13. Ikan Siakap Kukus

Bahan-bahannya

seekor ikan siakap(sederhana besar)
-2 batang serai dititik
-satu inci halia dipotong halus
-daun bawang, sup
-sebiji bawang besar dihiris bulat
-cili besar(belah dua) dan asam boi
-rempah tomyam(botol),minyak jagung
-2keping nenas keping, jeruk mempelam
gula,garam & bahan perasa(secukup rasa)

caranya

  • ikan dibersihkan dan diletakkan di dalam pinggan melengkung (yang sesuai).
  • masukkan lada merah, serai, hirisan halia, daun bawang/sup, dan asam boi.
  • hiaskan dengan nenas dan jeruk mempelam.
  • masukkan bancuhan rempah tomyam (setengah cawan),satu sudu makan minyak jagung,garam dan gula (secukup rasa) .Kukuslah selama lebih kurang 10 minit.

14. Ikan Cencaru Goreng Terutup

Bahan-bahannya

3 ekor ikan cencaru (bersihkan)
-lada kering*
-bawang merah*
-sedikit halia*
-2 batang serai*
-air asam jawa
-garam,gula & sedikit perasa
-minyak masak
(kisar bahan yg bertanda * )

caranya

  • goreng ikan cencaru
  • panaskan minyak
  • masukkan bahan2 yg dikisar tadi
  • biarkan hingga naik bau
  • masukkan sebatang serai yg telah dititik
  • masukkan ikan cencaru yg telah digoreng tadi
  • masukkan sedikit air asam jawa,garam, gula dan sedikit perasa..
  • biarkan selama 2 minit
    mesti sedap punya... Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

KEKUATAN