13. Ikan Siakap Kukus
Bahan-bahannya
seekor ikan siakap(sederhana besar)
-2 batang serai dititik
-satu inci halia dipotong halus
-daun bawang, sup
-sebiji bawang besar dihiris bulat
-cili besar(belah dua) dan asam boi
-rempah tomyam(botol),minyak jagung
-2keping nenas keping, jeruk mempelam
gula,garam & bahan perasa(secukup rasa)
caranya
- ikan dibersihkan dan diletakkan di dalam pinggan melengkung (yang sesuai).
- masukkan lada merah, serai, hirisan halia, daun bawang/sup, dan asam boi.
- hiaskan dengan nenas dan jeruk mempelam.
- masukkan bancuhan rempah tomyam (setengah cawan),satu sudu makan minyak jagung,garam dan gula (secukup rasa) .Kukuslah selama lebih kurang 10 minit.
14. Ikan Cencaru Goreng Terutup
Bahan-bahannya
3 ekor ikan cencaru (bersihkan)
-lada kering*
-bawang merah*
-sedikit halia*
-2 batang serai*
-air asam jawa
-garam,gula & sedikit perasa
-minyak masak
(kisar bahan yg bertanda * )
caranya
- goreng ikan cencaru
- panaskan minyak
- masukkan bahan2 yg dikisar tadi
- biarkan hingga naik bau
- masukkan sebatang serai yg telah dititik
- masukkan ikan cencaru yg telah digoreng tadi
- masukkan sedikit air asam jawa,garam, gula dan sedikit perasa..
- biarkan selama 2 minit
mesti sedap punya... Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment