11. Gulai Lemak Ikan Haruan
Bahan-bahannya
1 ekor ikan haruan
kelapa parut 1/2 biji
Cili api - 6/7 btg, asam keping,serbuk kunyit,bawang,garam secukup rasa.
caranya
- Ikan dibersihkan.
- Tumbuk cili padi sampai lumat.
- Dalam periuk,masukkan santan yg telah diperah,ikan,cili,asam keping,dan garam secukup rasa.Masak sehingga kuah pekat.
12. Ikan Merah Bersos Cili
Bahan-bahannya
400 gm ikan merah
150 gm cili kering
75 gm serai
100 bawang putih
100 bawang merah
1/2 sudu besar belacan
1 liter minak masak
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
10 helai daun limau purut
100 gm cili sos
caranya
- Pearapkan isi ikan dengan garam dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
- Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik baunya.
- Masukkan sos ikan , gula dan garam secukup rasa. Biarkan seketika.
- Atur ikan yang telah digoreng di dalm pinggan. Kemudian tuangkan sos yang telah siap tadi diatasnaya dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment