7. Ayam Panggang Lemak
Bahan-bahannya
1 ekor ayam yang sederhana besarnya, dibelah perut atau dipotong sesuka hati.
Kelapa parut diambil santan pekat sebanyak 3 cawan
Seinci halia
Seinci kunyit hidup
10 ulas bawang merah sederhana besarnya.
10 biji bunga cengkih
3 keping asam keping
5 helai daun limau parut
Sehelai daun kunyit
3 Helai daun salam
Garam secukup rasa
caranya
- Ayam dibelah dua, halia dan kunyit ditumbuk sampai lumat, tumbuk bawang putih dan bawang merah.
- Kemudian disapukan kepada ayam sesudah dibersihkan.
Panaskan kuali, masukan santan dan daun kunyit, daun limau,cengkih, kayu manis, asam keping dan garam.
Kacau santan sampai rata sehingga agak panas. - Masukkan ayam, masak dengan api yang sederhana.
Setelah kering santan, barulah diangkit.
*Kalau mahu disedapkan lagi, bakar seketika dalam ketuhar.
*Susun dengan taburan sohon goreng.
No comments:
Post a Comment