[close]

Sunday, 8 April 2012

daging gulung bakar & masak kicap lada hitam

21. Daging Gulung Bakar

Bahan-bahannya

4 biji kentang, direbus dan dilenyek
200 gm keju parut
Sedikit garam
½ camca teh serbuk lada putih
1 camca teh jintan putih, ditumbuk halus
1 cm halia, dikisar
Sedikit daun ketumbar
5 ulas bawang putih, ditumbuk
500 gm daging cincang
2 batang lobak merah, diparut

caranya

  • 1 cm halia, dikisar
  • Sedikit daun ketumbar
  • 5 ulas bawang putih, ditumbuk
  • 500 gm daging cincang
  • 2 batang lobak merah, diparut

22. Daging Masak Kicap Lada Hitam

Bahan-bahannya

1kg Daging
- 1 Sudu besar lada hitam ditumbuk
- 2 biji cili masak dibelah dua
- halia sebesar ibu jari dihiris
- 4 ulas bawang merah di mayang
- 2 ulas bawang putih di mayang
- 2 batang serai diketuk
- 5 biji cili api diketuk
- 5 sudu besar kicap pekat tamin
- 3 sudu besar cuka
- 1 biji bawang besar dipotong bulat
- 5 sudu besar minyak untuk menggoreng
- garam dan ajinomoto secukup rasa

caranya

  • Terlebih dahulu Daging direbus. Kemudian dipotong kecil-kecil.
  • Panaskan kuali, kemudian tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah sehingga wangi. Kemudian masukkan daging, lada hitam, kicap, cuka, cili api dan serai. Kacau rata dan tambahkan dgn sedikit air rebusan daging tadi. Gaul lagi hingga mendidih.
  • Sekiranya kuah menjadi kering, tambahkan lagi air rebusan daging tadi, kemudian masukkan bawang besar garam dan serbuk perasa secukupnya.
  • Bila kuah dah agak pekat sedikit, bolehlah dipadamkan api.

No comments:

Post a Comment

KEKUATAN