[close]

Tuesday 3 April 2012

KEK


aku .....bila tiba nya musim cuti raya kew musim cuti skolah kew ...bila aku rajin jew aku buat kek....kek yg slalu aku buat... kek coklat n kek pelangi....bila nak blik kmpung jew aku akn buat kek tuk bwak blik kmpung........hihihihi buat kek ni senang jew...bahan dia kena cukup syarat kena ada marjerin,gula,telur,esen vanilla,tepung,serbuk penaik n pewarna yg disukai.....kalo x ada salah satu tu x kn mnjadinya .......hihihihi....

Resepi Kek Coklat

1 cawan serbuk coklat
1 cawan gula
1 cawan minyak masak (boleh ganti dengan buttercup)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tin susu cair
1 1/2 sudu kecil soda bikabonat
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
2 biji telur

Hiasan Kek

1 bar coklat masakan
Coklat rice/atau apa-apa hiasan yang menarik untuk kek

Cara-cara masakan;

1) Sebelum kita bancuh bahan-bahan, didihkan air didalam alat kukusan.
2) Sementara tunggu air mendidih, kita mulai adunan dengan ambil 2 biji telur dan dipukul sehingga kembang.
2) Coklat, gandum, gula, serbuk penaik dan soda bikarbonat digaul sekali.
3) Susu cair dan minyak masak dicampur ke dalam telur yang telah dipukul sehingga kembang.
4) Campur adunan di dalam langkah 2 ke dalam langkah 3.
5) Kacau sehingga sebati.
7) Sediakan loyang kek yang sudah disapu dengan majerin dan masukkan adunan kek yang sudah sebati.
8 ) Kukus sehingga masak kira-kira 45 minit. (tempoh masa kek siap masak bergantung kepada saiz loyang kek dan saiz api yang digunakan tapi sebaiknya pantau pada masa 30 minit)
*untuk cek masak ke tak kek ini boleh cek dengan cucuk kek menggunakan lidi. kalau takde apa yang melekat pada lidi bermakna kek tue dah masak.
9) Selepas masak, cairkan bar coklat dan sapu di atas dan sekeliling kek.
10) Letakkan hiasan dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan coklat hiasan.

Cupcakes Coklat dan Vanilla

150 g butter
185 g tepung naik sendiri
150 gram gula kastor
1/2 sudu kecil soda bikarbonat (letakkan sedikit lagi untuk bagi cupcakes tue naik lagi banyak walaupun dah guna tepung naik sendiri)
3 biji telur
1 sudu teh vanilla
**1/2 cawan serbuk koko (tambahan bahan-bahan bagi nak buat resepi cupcakes coklat)

Cara-cara untuk masak Cupcakes Vanilla

1. Pukul butter dan gula hingga kembang dan gebu (warnanya akan bertukar menjadi kuning keputih-putihan)

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla. Pukul lagi sehingga sebati.
**untuk buat resepi cupcakes coklat hanya tambahkan satu lagi bahan iaitu 1/2 cawan serbuk koko dan cara masakan yang lain sama sahaja.

3. Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati (semasa proses mencampur adunan tepung, pastikan mixer digunakan pada kadar yang paling perlahan)

4. Susunkan kertas kek cawan ke dalam acuan. Masukkan adunan sehingga 3/4 penuh.

5. Bakar selama 10 minit atau sehingga masak dengan suhu 180 C.

Bahan-bahan untuk buat ising;

100 g mentega
200 g gula ising
2 sudu kecil air panas
1 sudu kecil esen vanilla
chocolate rice utk tabur

Cara-cara untuk buat ising;

1. Untuk ising, pukul mentega dan gula ising hingga kembang dan gebu. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim

2. Sapukan ising atak kek. Pastikan kek cawan (cupcakes) betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Kemudian boleh taburkan chocolate rice atau apa sahaja hiasan. Hias mengikut citarasa masing-masing.

kek cawan coklat kukus :

Bahan A

150 gm minyak masak
180 gm susu cair
200 gm gula kastor
220 gm susu krimer manis
1 sudu teh emulco coklat

Bahan B

50 gm serbuk koko
90 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh serbuk penaik

Bahan C

3 biji telur dipukul dengan sehingga kembang

Hiasan Kek

1 bar coklat masakan atau aising kek
Coklat chip atau apa-apa hiasan yang menarik untuk kek cawan coklat

kek cawan coklat mudah dan sedap

Contoh gambar kek cawan coklat kukus tanpa hiasan

Cara-cara Membuat Kek Cawan Coklat Kukus :

1. Campurkan semua bahan-bahan A ke dalam sebuah periuk. Kacau semua bahan-bahan itu di atas api secara perlahan-lahan hingga gula hancur. Jangan sampai bahan-bahan ini menjadi mendidih. Angkat dari api dan biarkan suam.

2. Masukkan bahan C iaitu telur yang telah dipukul sehingga kembang tadi dan kacau sehingga sebati.

3. Ayakkan bahan-bahan B dan masukkan ke dalam adunan A. Pukul dengan hand-mixer hingga adunan menjadi licin.

4. Biarkan adunan selama 20 minit.

5. Tuangkan adunan ke dalam cawan-cawan kecil atau bekas aluminium dan kukus sehingga masak kira-kira dalam 20 minit.
*untuk cek masak ke tak kek ini boleh cek dengan cucuk kek menggunakan lidi. kalau takde apa yang melekat pada lidi bermakna kek tue dah masak.

6. Selepas masak dan sebagai hiasan boleh cairkan bar coklat dan sapu di atas kek cawan coklat atau sapukan aising kek diatas kek cawan.

7. Letakkan hiasan seperti cip coklat dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan coklat hiasan.

Selamat mencuba Resepi Kek Cawan Coklat Kukus Cara Mudah. Good luck!

kek pelangi

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 250 gm butter
  • 200 gm gula kastor
  • 4 biji telur gred A
  • 220 gm tepung naik sendiri
  • 5 sudu besar air susu
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • sedikit pewarna merah, hijau, kuning dan biru

Cara-cara

  1. Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
  2. Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
  4. Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kpd 4 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning dan biru.
  6. Ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhg tengah acuan. Kemudian ambik satu senduk adunan merah dan tompokan di atasnya, kemudian diikuti warna biru. Akhir sekali warna hijau ditompokkan di atas warna biru. Ulangi proses ini hingga habis.
  7. P3250095
    Goyangkan adunan supaya rata. Bakar 180c selama 1 jam.


No comments:

Post a Comment

KEKUATAN