[close]

Sunday, 8 April 2012

Ikan Keli Panggang Masak Lemak Cili Padi

18. Ikan Keli Panggang Masak Lemak Cili Padi


Bahan-bahannya

1 kilo ikan keli [dipanggang]
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
7 biji cili padi(kalau nak pedas tambah lagi)
1 mangkuk santan pekat
sedikit santan cair
sedikit buah cekur
hirisan daun cekur
sedikit garam
sedikit perasa

caranya

  • Tumbuk cili padi, bawang merah, bawang putih,
    dan buah cekur sehingga lumat.
  • MAsukkan ikan keli dalam periuk. Campurkan
    dengan bahan-bahan yang ditumbuk tadi dalam periuk.
  • MAsukan santan cair. Kemudian didihkan pada api yang
    sederhana.
  • Apabila sudah mendidih masukkan pula santan pekat,
    gram dan serbuk perasa. Biarkan hingga mendidih.
  • Akhir sekali taburkan dengan daun cekur tadi..
    Senang jerkan ....kalau pedas lagi best..
    Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

KEKUATAN