18. Ikan Keli Panggang Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahannya
1 kilo ikan keli [dipanggang]
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
7 biji cili padi(kalau nak pedas tambah lagi)
1 mangkuk santan pekat
sedikit santan cair
sedikit buah cekur
hirisan daun cekur
sedikit garam
sedikit perasa
caranya
- Tumbuk cili padi, bawang merah, bawang putih,
dan buah cekur sehingga lumat. - MAsukkan ikan keli dalam periuk. Campurkan
dengan bahan-bahan yang ditumbuk tadi dalam periuk. - MAsukan santan cair. Kemudian didihkan pada api yang
sederhana. - Apabila sudah mendidih masukkan pula santan pekat,
gram dan serbuk perasa. Biarkan hingga mendidih. - Akhir sekali taburkan dengan daun cekur tadi..
Senang jerkan ....kalau pedas lagi best..
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment